HAVERUM MED SPEJLBASSIN

Pyh-ha, det er efterhånden nogle lange blogpauser jeg holder mig, men I ved jo, at vi bestemt ikke ligger på pause her i haven. Jeg begyndte på dette indlæg for længe siden - og som tiden er gået føles det så uaktuelt at skrive om, fordi andre projekter er skredet fremad. Men nej, når jeg har besluttet at der skal skrives om spejlbassinet, så skal der det!
Vi skal helt tilbage til 21. maj for at se spejlbassinet blive leveret sammen med alle højbedene og på billedet herunder var det stadig før de to ukrutsrunder som jeg skrev om i forrige indlæg.
Bassinet som også er lavet på bestilling hos Smede Design måler 200 x 200 x 10 cm og er lavet i jern med jernbund. Indvendigt har vi malet det sort og i bunden ligger to sortmalede aluminiumsplader. Det lå hvor det blev lagt af kranen og var fuldstændig umuligt at rykke for Flemming og undertegnede, men heldigvis kom vores to drenge (som jo er unge friske mænd) og hjalp med at trække bassinet på plads og mor var glad.

Som underlag valgte Flemming at  støbe en platform og på den måde ville underlaget blive helt plant og i vater. (Bonusinfo - på billedet ovenover kan I også se havens to blodblommetræer)
Til ære for fotografen tog de lige fat i tovet igen.
Da jeg lavede haveplanen var tanken at vi skulle have grus rundt om bassinet, men helt ærligt, så har vi fået nok af grus efter at have boet i resterne af en byggeplads i nogle måneder. Da vi flyttede ind var der grus hele vejen rundt om huset - og godt for os, for ellers havde det været et pløre, men altså grus under fodtøj og i små hundepoter for slet ikke at tale om de tørre grusskyer der hvirvler rundt i blæsten - det ender OVER ALT  inde i huset og det har jeg fået nok af. Desuden var alt det grus ikke godt for lille Bjørns pels og derfor græs!
På plads og noget så fint!
Græsset er sået i etaper og er stadig ikke kommet op alle de steder, men ovenover kan I lige spotte Bjørns græsplet som vi såede i maj. Det er bestemt ikke nogen Golfbane... den er fuld af ukrudt, huller (en hund graver) og visne pletter efter små hundetissetåre - men det er en fin plet til formålet. 

Spejlbassinet er rammet ind af to hække af Portugisisk Laurbær (Prunus augustifolia). Det er rigtig fine planter med små ovale blade, velegnede til at klippe i form. Det var et tilfælde, at valget faldt på dem for jeg var ude at se efter stedsegrønne planter til hæk og havde storbladet buxbom i tankerne, da disse planter stod i Plantorama og råbte på at blive købt til halv pris og plantet snarest.
Foran hækkene er der staudebede med tørketålende stauder og græsser - disse bede vil nok blive kaldt præriebedene i fremtiden. De foretrukne farver her er klar blå og violette toner. 
Jeg var meget i tvivl om jeg skulle plante stauderne nu, eller vente til senere på sæsonen, men jeg besluttede at tilplantet jord er nemmere at passe end bar jord.
En del af stauderne bestilte jeg hos Staudestedet, som jeg har ret god erfaring med - dette er gratis reklame for staudestedet - jeg har ikke fået rabat eller andet, men det er fine planter med flot rodnet. De kom i en af hedebølgeperioderne og var godt vandet op og pakket ind i avispapir. Græsserne har jeg efterfølgende købt hos Overdam (heller ikke reklame).
 De to L-formede bede på hver side af spejlbassinet er tilplantet som en spejling af hinanden
Jeg glæder mig til stauderne fylder det hele ud - de fleste planter klippede jeg ned med det samme, men jeg nænnede ikke at tage blomsterne af Purpursolhattene og dem har jeg nu fornøjelsen af sammen med Perovskia - den kombination er min absolutte favorit.
Dette billede er efterhånden "gammelt" - ihvertfald er der kommet mere græs frem end du ser der.
Et udpluk af stauderne bl.a. Perovskia, Purpursolhat 'Magnus', Purpursolhat 'Little Magnus', Purpursolhat 'Pallida', Violfrøstjerne 'Splendide', Hjortetrøst 'Chokolate', Asters, Katteurt, Blåhat, Sct. Hansurt, Kvæsurt, Stjerneskærm samt Elefantgræs - det er ikke småting der kan knibes ned på få kvadratmeter.

Kommentarer

 1. Et firkantet spejlbassin denne gang, det ser godt ud. Du er allerede nået langt med staudebedet heldigvis gror de hurtigt. Det ser godt ud det hele, græsset er desværre længe om at komme rigtigt op, og der kommer masser af ukrudt i, men en dag bliver det tæt og pænt. Godt med store "drenge", når noget tungt skal flyttes :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Firkantet ja, nyt sted-ny form på spejlbassinet :-) Det er hårdt at holde græsset ukrudtsfri, men jeg prøver at holde det. Der er store bare pletter og det bliver nok først bedre næste år - jeg krydser i hvertfald fingre for det.

   Slet
 2. Hei Lisbeth.
  Dette ser bra ut. Speilbassenget blir som et flott smykke i hagen.
  Godt å ha to voksne sønner som kan ta i et tak når det trengs.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne-Lise
   Tak :-) Jeg er glad for spejlbassinet og glæder mig til jeg rigtig har tid til at nyde det.
   Ja drengene er guld værd - ja det er de jo uanset hvad :-)

   Slet
 3. Det bliver SÅ godt, og jeg er vild med at du har en plan, så spejlbassinet kan trækkes præcist på plads midt på et bart stykke jord.
  Lækre farver i stauderne.
  God arbejdslyst, for nej jeg tror ikke I driver den af.
  /Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth, det er også sjovt at se det hele forme sig efter mine ideer :-)

   Slet
 4. Det er helt vildt som i knokler på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kan efterhånden også mærke det i kroppen:-)

   Slet
 5. Det bliver så flot med spejlbassinet og stauderne omkring. Det er godt at have en plan, så er der ikke så meget, man skal til at lave om på senere - de unge mænd kan jo også blive trætte. Jeg kan godt lide symmetrien med de 2 l-formede bede omkring bassinet.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også at det bliver rigtig godt når både hækkene og stauderne vokser til :-)

   Slet
 6. Det er meget spændende at følge, hvordan du skaber en smuk have - og spejlbassinet er så flot!

  SvarSlet
 7. I love your mirror pool ! It will create an atmosphere of peacefulness and the birds and the bees can come and drink too .

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Tusind tak fordi du tager dig tid til at lægge en kommentar hos mig:o)