Stauder

Som sommeren skred frem imod den forestående flytning, blev det klart for mig at min plan om at medtage bidder af mine stauder ikke kunne gennemføres. Hvis jeg begyndte at dele stauder i tørken, ville alt gå til, både det jeg gravede op og den del der skulle blive tilbage.
Bare ærgerligt, men jeg var ikke interesseret i at efterlade en vissen have til de nye ejere og derfor besluttede jeg at tage frø fra de tidlige stauder.
Jeg har sjældent haft succes med staudesåning, nok mest fordi jeg ikke har gået så meget op i det. Men hvad skal en haveglad stille op med sig selv i en lejlighed med begrænsede muligheder for at udfolde lysten til havearbejde? 
Jeg besluttede at så efter "Hannemetoden" i en rollerbed på altanen. Hanne døde efter alvorlig sygdom i oktober 2013, og mange havebloggere husker hendes kamp mod sygdommen, hendes fantastiske humør og ikke mindst hendes store viden på haveområdet. 

Denne metode virker genial og tilgængelig og nu venter jeg i spændt forventning og håber selvfølgelig at jeg får et pænt udvalg af de Akelejer, Digitalis, Salvia, Geum, Tellima og mange andre som jeg var så glad for.
Jeg har et budget til indkøb af planter til den nye have, men jeg tænker at hvad der er sparet er tjent. og så får jeg samtidig afløb for lysten til at få jord under neglene.
Inden tørken satte ind for alvor havde jeg taget nogle små staudeklumper og det holdt hårdt med at holde liv i de små potter, men da vi kom til Birkerød blev det til at overskue vandingen og de er alle blevet pæne og fyldige. Gæt en staude:

Én som jeg er rigtig glad over at få med er Liriope muscari. Jeg købte den for nogle af mine jubilæumspenge for nogle år siden og plantede den skyggefuldt, men den blomstrede ikke i haven i Bagsværd. Det gør den derimod her i på altanen og jeg er vild med de lilla perlehyscintlignende blomster.
Har du tips til staudesåning, forslag til gode stauder eller lignende, må du meget gerne fortælle om det. Jeg har stadig såjord og perlite og ikke mindst plads til endnu en rollerbed på altanen.

Kommentarer

 1. Jeg har ingen tips, men går det helt galt har jeg masser af stauder, du kan få en bid af. Jeg har også Liriope muscari, den er ikke helt i gang med blomstringen endnu, men den er på vej.
  Godt du fik mulighed for jord under neglene og held og lykke med projektet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder godt Lisbeth, der skal jo nogle planter til for at gøre en have frodig :-) Ja, det er lidt hyggeligt at rode med jord.

   Slet
 2. Sikke et spændende eksperiment at så stauder selv, Lisbeth, og hvor er det dejligt, at det er lykkedes så fint! Jeg har kun prøvet med høstanemoner. Så spændende også, at dine Liriope muscari blomstrer.
  Det var gribende at læse om Hanne! Hendes blog er jo en guldgrube af viden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er heldigvis til at overskue, når man har det hele i en rollerbed:-) Ja Hannes blog er en guldgrube af viden.

   Slet
 3. Jeg har kun prøvet staudesåning sidste år, så har ikke rigtig nogle tip. Såede dog først i november/december. Det var ikke alle frø, der blev til noget, men jeg har da stadig nogle frøposer tilbage, så når dahliaerne er taget op af mistbænken, ja så har jeg tænkt mig at prøve igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også lidt i tvivl om jeg er for tidlig på den, men jeg tænker også at en del frø ville være smidt i naturen nu. Pøj, pøj med såningen :-)

   Slet
 4. Held og lykke med alle dine plantebørn... går det helt galt med pladsen, kan du vel låne lidt vinterplads hos nogen af naboerne, jeg tvivler på at deres altaner er så grønne som din

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og ja, her er masser af plads på naboterrasserne :-)

   Slet
 5. Hvor er det bare smart med den bedroller. Det kunne jeg også tænke mig at gøre. Sår man bare og sætter låg på. Passer de så sig selv indtil foråret.......... Eller er der et sted jeg kan læse om det. For ser nemt og genialt ud.
  Ja underligt må det være at forlade ens smukke blomster. Men godt du så får en helt ny have at boltre dig i.
  Knus og god ny uge

  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er smart og du går bare igang Charlotte :-) Ja, man sår og sætter låg på. Der er Link til den aktuelle artikel på Hannes Blog i mit indlæg, bare klik på "Hannemetoden"

   Slet
 6. Spennende å se hvordan det går med frøene, fint at du også fikk tatt med noen små deler av stauder. Lykke til med prosjektet:-)
  Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Det er spændende om og hvormange der bliver til noget.

   Slet
 7. Hei .
  Lykke til. Det ser spennende ut. Noen tips har jeg ikke. Er ikke så flink med såing av frø. Blir spennende å se hvordan ditt nye prosjekt blir etterhvert.
  God uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, jeg har heller ikke selv været så flittig med såningen tidligere så jeg er også spændt på hvordan projektet går :-)
   God uge til dig også.
   Lisbeth

   Slet
 8. Jamen hvor er det da en super ide med alle dine små frøunger, skulle du komme til at mangle stauder i din nye have så ka jeg garanterer godt dele lidt ud af mine, for hold nu op hvor har jeg snart mange og de gror, gør de :o)

  Knus
  PS. ingen have uden roser så når den tid kommer så skal vi til Jas :o)))

  SvarSlet

Tilføj en kommentar

Tusind tak fordi du tager dig tid til at lægge en kommentar hos mig:o)