Have TV og forårsbilleder fra haven

Okay, jeg vover mig ud i en kommentar til ugens nye haveudsendelse på TV2. 

For nogle år siden var der en svensk haveudsendelse som hed noget med Trädgårdskampen. Udsendelsen skabte stor røre i den nordiske haveblogverden og meningerne var delte. Mange mente, at man ikke kunne konkurrere om have, personligt synes jeg at det var meget sjovt at følge tilblivelsen af et antal små haver og på det tidspunkt, var jeg også meget hooked på at se haveudsendelser og håbede stadig at dansk tv ville vise nogle gode haveudsendelser i stil med de gamle "Haven i Hune", "Drømmehaver" o.l. så en rask konkurrence slog mig ikke af pinden.

TV2 har netop lanceret "Kamp til hækken", en udsendelse i stil med Trädgårdskampen - og så alligevel slet ikke. Jeg følte mig forventningsfuld, da jeg satte mig foran TV'et, men da udsendelsen var slut følte jeg mig en smule snydt.


Udsendelsen:

Fire par fik tildelt hver et stykke jord, samt en opgave i at lave et indgangsparti. De gik alle straks igang! Selve processen mht hvilken havetype og tanker om deres have, var enten bestemt på forhånd eller klippet væk i redigeringen. Undervejs fik vi dog at vide hvilken havetype hvert par skulle lave.

Jeg så programmets unge mandlige par købe krukker og nogle planter, stille krukkerne op på nogle trallehylder og bagefter arrangere nogle store grene omkring deres indgang til haven, de købte også et par glaskander.

En mand oksede rundt med nogle store sten og byggede et eller andet japansk indgangshus, hans kone var ikke så glad for alle de sten og ville helst have noget romantik i haven, så de gik en tur i en japansk have.

To veninder havde skrevet en bog om naturhaven, men måtte alligevel alliere sig med en ekspert i vilde planter, inden de gravede nogle vilde planter op (hvilke?), som de trillede hjem i et højbed der pludselig bare var i haven. Derefter stablede de nogle kævler rundt om en rund jerncirkel, som var stillet lodret til indgangsparti.

Det sidste par som havde et barn, ville have en hyggelig have og murede som indgang to lave søjler af gamle mursten. Det var dem der vandt og det var velfortjent, synes jeg.

Jeg havde ikke fanget, hvor meget tid hver par fik til opgaven, men der var intet tidsmæssigt pres at mærke på deltagerne og alt var klar da haverprojekterne skulle bedømmes. Haverne havde pludselig stier med grus og/eller græs, fliser var lagt, et drivhus var bygget og indrettet og nogle havde fået højbede fyldt med jord,  jeg må simpelthen have sovet imens alt det havemæssige, som at anlægge stier, højbede, køre jord, lægge græs og ikke mindst plante planterne gik for sig. Og jeg har overvejet om jeg burde se programmet igen, inden jeg skrev her, bare for at tjekke.

Jeg havde en flad fornemmelse bagefter og var som nævnt i tvivl om jeg havde misset noget af udsendelsen, men jeg håber at deltagerne har hygget sig, det er jo ikke deres skyld at der bliver klippet på den måde og jeg formoder at de selv havde lavet stier og bede.

Jeg blev derimod ikke skuffet over TV2FRI's Hellas have - den kan jeg se fordi vores abonnement er blevet ændret. det er stadig ikke haveTV på niveau med Haven i Hune, men se den hvis du kan og hvis du kan lide Hella Joof's humor, der er basis for at føle sig underholdt.

Billederne i indlægget, er fra en dejlig forårsdag forleden og som I kan se fra min egen have, de har ingen relation til teksten i dette indlæg.

God weekend, jeg tror at der bliver mulighed for at komme i haven.

GemGem

Kommentarer

 1. Jeg er helt enig med dig, jeg var ved at slukke flere gange, men tænkte alligevel at jeg hellere lige måtte se, om det blev bedre, det blev det nu ikke. Men det var velfortjent for dem, der vandt.
  Vivi har stillet nogle spørgsmål til de unge mænd bl.a hvor lang tid de havde til forberedelserne, de havde to dage til at finde ud af, hvad de ville lave. Mathias den ene af de unge mænd har jo en blog (Mathias Emil)
  Jeg så Vivis spørgsmål på fb.

  SvarSlet
 2. Nå ok, de overvejelser kunne der godt være vist lidt fra..
  Jeg har godt set at de var ham - der er heller ikke tvivl om hvem han gerne vil være, og det er heller ingen skam at været inspireret af en kendt havemand;))

  SvarSlet
 3. Alt i alt har jeg det sådan, at jeg nok vil se programmerne, men det er bestemt ingen katastrofe, hvis jeg glemmer det. Sidste år så jeg et par af udsendelserne med Hella Joof, bl.a. det med Claus Dalby, der ganske oprigtigt roste hendes persillehøjbed. Det var en fin udsendelse, fordi man tydeligt kunne fornemme, at de begge to hyggede sig med deres havesnak.

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske kommer de næste udsendelser til at overraske positivt. I denne sæson er Hellas myntebed flot og frodigt og hun får igen besøg af Claus Dalby så der er basis for endnu en hyggelig havesnak imellem de to :-)
   Ha det godt og rigtig god søndag.

   Slet
 4. Nå, så er jeg da ikke gået glip af det helt store i min malerrus 😊
  Vejrudsigten og dagens vejr passer vist fortrinligt ind i alle folks behov, kors hvor har vi dog ventet på det.
  God weekend 😊

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ du kunne roligt nyde malerusen :-) Ja vejret er lige perfekt nu og det er slet ikke muligt at være gnaven over TVudsendelserne. God søndag :_)

   Slet
 5. Jeg undrer mig til stadighed over der ikke i DRs budget er 12-14 mio til havefolket, så vi kunne få en dansk pendant til Gardeners World, 100-200 årligt mio til diverse sport....som altsammen kunne sendes kommersielt.
  Ingen kommentar til programmet, har ikke set det, og kommer heller ikke til det med dine betragtninger in mente.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg undres også, men noget tyder på at DR, som sluger den største licensandel synes at de giver havefolket meget ved at have lavet en livslang kontrakt med Søren Ryge. Ihvertfald fik han kuppet dem, ved i en Gintberg udsendelse at sige at man i DR skulle stoppe som 70-årig. Jeg ved ikke - men han har åbenbart en stor fanskare eller en klemme på DR. Efter min mening har han huseret på hovedkanalen i 25 år for meget....

   Slet
 6. Jeg har ikke set udsendelsen. Jeg valgte den fra, fordi jeg havde på fornemmelsen, at det ville blive endnu en overfladisk udsendelse, hvor nogle personer konkurrerer om hurtigst muligt at få et eller andet (her et indgangsparti, kunne også have været et køkken eller noget helt tredje) stablet på benene.
  Jeg er en af de mange, som længes efter en serie haveudsendelser, hvor et emne bliver behandlet fra bunden af og af en person med viden om emnet, ikke nødvendigvis en fagperson. Jeg var en begejstret seer, da “Haven i Hune” gik over skærmen.
  Hav en dejlig haveweekend!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg længes også efter haveudsendelser hvor der deles viden om haveemner, men det tyder på at tiden er forpasset og at sende TV drejer sig om noget helt andet nemlig spænding i form af konkurrencer og følelser (En have i gave).
   Jeg er glad for at vi nu om dage kan se Gardeners World og lignende fra udlandet.

   Slet
 7. Godt emne. Lad os håbe, der er en producer, der læser med.
  Jeg synes også, det var en kedelig udsendelse, men jeg var sådan set ikke forbavset, for hvad kan man forvente, når mennesker med mere haveglæde end haveviden skal optræde på tv? Elendigt fjernsyn. Men når det er sagt, så synes jeg, at nogle af 'billederne' var ok som inspiration, blot uden ord til. De havde passet godt som underholdning i et damemagasin i lægens venteværelse. Fx var buen med stammerne ret kreativt fundet på, synes jeg. Et stort insekthotel. Hvis jeg havde en have på en tønde land og ville lave et haverum som en slags eventyrhave, så ville buen være en sjov indgang til haverummet. Krukker i en have er set før og har ikke min store interesse, men krukkebænken, som de stablede op, var da sådan set ok, hvis man ellers er til krukker.
  Det absolut særeste var de visne planter fra grøftekanten, der stod og råbte til hinanden. Og helt principielt er jeg imod, at man graver op derude og slæber hjem i haven. Bestanden af fx vild gulerod kan nok klare det, men der graves også sjældne planter op, og det er trist.
  (Det næstsæreste, men også det mest spændende, var at se et par, der ville kombinere japansk æstetik og minimalisme med romantiske roser og maksimalisme. Det lyder gyseligt, og jeg er spændt på, hvor grimt og kikset de kan gøre det.)
  Jeg vil se programmerne, hvis jeg er hjemme. Om ikke andet så for at undre mig, mens jeg savner de forskellige engelske programmer, der ikke kun har underholdt, men også gjort mig klogere.
  Nå, men god dag i haven til dig. Forhåbentlig bliver vejret fremover så godt, at vi ikke gider sidde inde og se tv.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er enig med dig i at et insekthotel og en plantehylde er gode ideer, jeg er også enig i det med at grave planter op fra grøftekanten - og her kunne man sagtens have tilført programmet værdifuld oplysning i form af det du nævner og om risikoen for at fylde haven med invasive arter. Ja haha det er interessant hvordan japansk æstetik og romantisk havestil kan kombineres, de to stikker bare i hver sin retning - men jeg må erkende at jeg ikke var begejstret for havegangene med store sten kastet rundt, allerede dér synes jeg at den japanske ro manglede.
   Vejret er i disse dage alt for godt til tv, det er vi helt enige om.

   Slet
 8. Så er jeg ikke gået glip af noget, kan jeg forstå.
  Hvor er det dog underligt der ikke kan skabes bare et enkelt ordentligt dansk haveprogram. Som Henrik Havemand skrev på sin blog (Den franske Have) så betaler vi haveejere jo også licens.

  Men god weekend i egen have!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er altså underligt - ikke desto mindre ved DR jo godt at der er værdi i deres gamle haveudsendelser, de genudsender dem i hvertfald igen og igen og igen og nu igen for dem der ikke kan sove eller er oppe af sengen kl. 05:30

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Jeg er totalt enig med dig i at det var en meget flad fornemmelse efter det program. Både Hall, min mand og jeg er enige, og vi er også enige om at Hella Joof er skøn, og det samme er hendes haveprogram.
  Rigtig god dag til dig

  Lone

  SvarSlet
 10. Som Henrik Havemand skrev på sin blog (Den franske Have) så betaler vi haveejere jo også licens.


  Royal1688

  SvarSlet

Send en kommentar

Tusind tak fordi du tager dig tid til at lægge en kommentar hos mig:o)