Advarsel og stærke billeder

Jeg fik et mindre chok igår da jeg gik en tur i haven. Som et lyn fra en klar himmel er alle mine kuglebuxbom i skyggebedet ramt af buxbomsyge!

Det er nogle år siden vi sidst hørte om den frygtede svampesygdom som breder sig som en steppebrand og slår buxbom ihjel. Helt nøjagtig var det sommeren 2011, en sommer hvor der om muligt kom mere regn end vi har fået i år.I juli tog jeg dette billede af mine smukke buxbom ved vandkarret, de visne spidser du ser er efter klipningen i maj.

Igår kom jeg ud til dette syn:

Alle 7 kugler er ramt og længere inde ad stien endnu én. De buxbom, som ikke er klippet i form, er endnu ikke ramt.

Det er også værd at bemærke at de kuglebuxbom, som står i østsiden af haven og som altså får sol om eftermiddagen, heller ikke er ramt (endnu).

Endnu er mine buxbom hække heller ikke ramt, så jeg tror desværre ikke at der er anden udvej, end at skynde mig at fjerne alle inficerede.... Øv.


 Det ser ikke godt ud!

Det gør denne derimod - en hjemmelavet buxbom og jeg har selv klippet den i kugleform (den trænger til 2. klipning, men nu tør jeg faktisk ikke klippe mere i år.

Siden 2011 har jeg her på bloggen haft en fane som hedder "Er din buxbom syg", herunder står en lille vejledning til hvordan du finder ud af om en brun plet på et buxbomblad skyldes sygdommen Cylindrocladium - du kan også trykke HER for at læse den.


Kommentarer

 1. Lidt af en gyser, og forfærdelige billeder. Det er noget af det, som man helst vil fortrænge.
  Jeg flyttede nogle buksbom i sidste uge, og de ser lidt medtagne ud nu. Det er forståeligt, men jeg tror lige, at de skal have et ekstra tjek, når jeg kommer hjem fra sommerhuset.

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ, det ser ikke godt ud! Jeg håber at alt er godt i dine buxbom.

   Slet
 2. Hei. Det er ikke moro å se slike bilder. Jeg har også mye buskbom i hagen. For et par år siden hadde jeg to planter som jeg kastet. Har ikke merket noe mer etter det. Flere av mine buksbom står i skygge. Lurt å fjerne de så fort som mulig. Fin søndag til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, jeg er ikke glad for det syn og jeg tror også at jeg fjerner dem alle.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 3. uh nej nej nej - hvor er det en stor skam, men det ser ud til at du har check på om det er den skrækkelige syge eller noget andet, så der er nok ikke anden udvej en at bortskaffe dem. Hvor er det altså ærgeligt

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tør næsten ikke andet end at fjerne dem, men Katarina skriver jo nedenfor at hendes får det hvert år og at de alligevel klarer sig... hmm, jeg er lidt i vildrede.

   Slet
 4. Usch vad tråkigt! Jag har också buxbomssvampen i trädgården, det kommer angrepp nästan varje år, men hittills har kloten och häckarna klarat sig och tillfrisknat. Jag håller tummarna för dina klot!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katarina. Det er interessant at dine kloten og häckarna kalrer sig, så skal jeg måske lige vente med at fjerne dem?
   For et par år siden hørte jeg også at planterne kunne overvinde angreb, men det jeg er mest nervøs for er hvis min store buxbomhæk som har været 20 år undervejs skulle gå ud.

   Slet
  2. Svårt att ge råd, jag brukar klippa bort det som är angripet men låta dem stå kvar. Jag köper inte någon ny buxbom för att inte få in mer smitta och jag klipper dem bara en gång per år.
   Lycka till!

   Slet
 5. Hej Lisbeth.Jeg håber sådan at det ikke er alle dine buskbom der er syge.Nævner det i mit indlæg,så folk er forberedte hvis det breder sig.
  Indtil videre ser mine fine ud.
  Og krydser fingre for dine.
  Knus Jette

  SvarSlet
 6. Vildt at det sker så hurtigt og kreperligt, at du er nødt til at grave de store kugler op.

  SvarSlet
 7. Åh nej, hvor skrækkeligt. Jeg føler med dig.

  SvarSlet
 8. Det var da uhyggeligt, tænk at det kan gå så hurtigt.

  SvarSlet
 9. Øv, øv, øv! Det må virkelig være trist at gøre sådan en opdagelse. Godt du skriver om det, så vi andre kan holde øje med vores og tage vores forholdsregler, som fx at spritte saksen af, når man har klippet i en buksbom.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 10. Det var dog en skrækkelig oplevelse for dig. Og skrækkeligt for os andre at frygte. Man har jo hørt om det. Husk at rense alle haveredskaber, der har været i kontakt med buksbommerne, så det ikke smitter. Jeg har ingen erfaring, men husker, at jeg har læst om det.
  Skynd dig at få opgravningen overstået. Virkelig synd for dig.
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
 11. Føj, det har været en utrolig dårlig sommer.

  SvarSlet
 12. Åh nej det er da helt forfærdeligt. Det har jeg aldrig hørt om siden.
  Jeg har to og de er enormt store. De danner lige som indgangen til forhaven fra baghaven. Dem kan jeg slet ikke undvære.
  Jeg har i år prøvet at lave mine egne. Så er spændt på om de bliver til noget. Men står nu rank og flot på anden måned.

  God tirsdag
  Charlotte

  SvarSlet
 13. Åh hvor ærgerligt med dine Buxbom. Håber at du får 'begrænset skaderne' så resten af din bestand ikke bliver ramt.Øv med øv på :-/

  SvarSlet
 14. Really a beautiful blog.It is very astonishing and marvelous design.

  ดูหนังออนไลน์

  SvarSlet

Send en kommentar

Tusind tak fordi du tager dig tid til at lægge en kommentar hos mig:o)