Turen går til Sverige (del 1)

Det er en tradition at jeg og haveveninderne Nette og Lene sammen tager på havetur en weekend og i år gik turen til Sverige. Den første dag besøgte vi to hvide haver og på anden dagen to meget farverige haver. Meget forskellige oplevelser men alle også meget spændende. 

Første stop i Sverige var Löddeköbinge planteskola. Det var tredje gang jeg var der og nøj, hvor er der skønt! Der er en fantastisk stemning og så har de så mange lækre krukker og ting. Krukkerne er ikke allesammen lige billige, men de er en særlig stil som jeg er vild med. Jeg tog ingen billeder derovre, men købte nogle skønne planter, en frø og et hvidløg på en pind.

En lille frø

Stipa tenuissima 'Pony Tails'

En meget speciel Hedera - desværre uden navneskilt

Efter Löddeköpinge satte vi kursen mod Trelleborg for at se Titti Perssons have. Titti er kendt for sin smukke have - en søgning på Google på vejen dertil og frem kom artikler fra aviser og fra Bo Bedre og hendes have er også med i flere bøger.
Og det er klart, at der er skrevet om Titti og hendes have, for den er så smuk, velkomponeret og gennemført. Farverne er grå, grønne, hvide og let blå d.v.s. at de få blå blomster der er i haven har en lethed og en ynde så de på ingen måde tynger indtrykket af en hvid have. 

Amsonia ligger på må-have-listen 

Nyklippede Taks, Rodgersia og Ligularia (tror jeg)


Blåkryb - Pratia fluviatilis eller Isomata fluviatilis - også en på må-have-listen

Haven består af det ene meget smukke haverum efter det andet.
I alle haverum er der siddepladser af forskellig slags, mange planter er specielle og ikke lige købt nede om hjørnet, men nøje udvalgt. Her er lækre beholdere i zink og eternit (asbestfri vel og mærke) krukker, glasklokker, fugle- og humlebade og alle ting supplerer de smukt klippede grønne hække og kugler og omgivet af alt det smukke. Det var så hyggeligt at møde og tale med Titti.
Tittis have kan ses i "Den hvide have" af Claus Dalby og i "Dina drömmars gröna trädgård" af Carina Bergius.

Fra Trelleborg tog vi til en have i Falsterbo. 

En stor og utrolig smuk have, som farve- og stilmæssigt minder om Tittis og alligevel er meget meget anderledes. 

Her var meget store buxbom klippet i kugler - eller de var organisk formede, store gamle træer, store rosenbuske med hvide roser, ingen prangende farver til at spolere indtrykket kun det grønne og grå bladværk og meget smukke krukker med små, lette hvide blomster. Haven bestod af forskellige niveauer med trapper op og ned, terrasser med smukke belægninger, rummene opdelt med klippede hække eller pudsede mure, alle materialer smukke og afdæmpede i farverne og til lyden af rislende vand fra flere vandposte gik vi rundt og sagde "se der" og "hold da op".

Ja i virkeligheden er det umuligt at beskrive en have som er så anderledes i forhold til hvad jeg nogensinde har set, så jeg vil nøjes med at sige wauw!

Denne have kan også ses i "Den hvide have" af Claus Dalby

Jeg er meget taknemmelig for at vi fik lov at besøge haverne og det fortæller noget om, at vi havegale  ligner hinanden i vores glæde for at dele og tale have med andre - desværre fik jeg ikke spurgt, om jeg måtte lægge billeder i indlægget, så jeg har valgt at bruge nogle få af mine egne fotos og linke til et par indlæg på Claus Dalbys blog fra da han i 2013 skrev Den hvide have og viste billeder fra de to haver - og selvom haverne selvfølgelig er lidt anderledes nu, så er det værd at gå derover og se mere.

Del to kommer jo selvfølgelig til at handle om de to meget farverige haver som vi besøgte om søndagen.

Kommentarer

 1. Frøen kan jeg kun bifalde, med små hop på stedet og klappelyde fra mine buttede havefingre. Det er en herlig tradition I har fået skabt og de to første haver tegner godt for resten af turen. Jeg glæder mig til resten. :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en rigtig god tradition vi har :-) Nu har jeg min første frø i haven gad vide hvad det kan ende med..

   Slet
 2. Tak for at vi lige måtte komme med en tur over Øresund - af de små glimt du viser kan man tydelig se at DER er noget at komme efter.... kommer der mere?

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, Sussi - ja der kommer mere OG nu har jeg rettet linkene - noget var gået galt, men nu kan du faktisk se mere fra disse haver :-)

   Slet
 3. Hei. Det er så moro å dra på hagetur. Hvite hager passer midt i blinken for meg. Gleder meg til å se resten fra turen. Ønsker deg en fin helg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er dejligt med haveture. Jeg er også meget betaget af hvide haver, men ville aldrig selv kunne holde mig fra planter med farver - så det passer mig fint at nøjes med et enkelt bed i hvidt :-)
   God weekend til dig også

   Slet
 4. Hej Lisbeth.Tak fordi vi må komme med på jeres havetur i det svenske.
  Det et da en dejlig tradition i har.
  Og Sverige har mane dejlige haver.
  Glæder mig til del 2
  Rigtig god dag Knus Jette

  SvarSlet
 5. Tak for turen :-) Den planteskole vil jeg besøge, næste gang jeg kommer til Sverige!

  SvarSlet
 6. Flot have hos Titti! Sverige er vist et rigtigt godt have-land, endda selv om de, rent klimamæssigt, er lidt mere udfordrede flere steder end vi er. Tak for turen!

  SvarSlet
 7. Spændende at komme med på tur, jeg vil fluks finde Den Hvide Have frem og se flere billeder fra Tittis have. Fin tradition I har der.

  SvarSlet
 8. Sikke en fin tur I har været på.
  Jeg må og skal altså se Löddeköpinge planteskolen en gang. Kommer rimelig tit til både Lund og Höör...og så langt ligger det heller ikke derfra.

  SvarSlet

Send en kommentar

Tusind tak fordi du tager dig tid til at lægge en kommentar hos mig:o)