Vinterhaven

Da jeg var barn var en vinterhave en opvarmet tilbygning i glas, hvor der var plantet store stueplanter i murede kummer og hvor Philodendron, vin eller efeu slyngede sig under loftet. Min vinterhave er udendøre og jeg arbejder til stadighed for at forbedre den.

Min sidste dag i juleferien tegner vejrmæssigt mørk og grå og jeg kan ikke fremvise en vinterhave hyllet smukt i rimfrost - det hele er lidt brunt, men heldigvis også grønt.


Træer, buske, stedsegrønne og frøstande danner struktur i vinterhaven. Ovenover er Frøstande af løvehale (Phlomis russeliana), Buxbom hhv. storbladet og småbladet, blomstrende Hedera, og frøstande af purpursolhat (Echinacea purpurea)


De senere år har jeg fået flere Buxbomkugler samt gulstribet Japansk star (Carex morrowij 'Aureo variegata') i haven - begge stedsegrønne er gode i vinterhaven.


Magnoliaen er også smuk om vinteren med sine grå grene og store dunede knopper


Massevis af vækster gør sig klar til deres nye sæson bl.a. julerosen som her ses fra ormeperspektivHer jeg ser det hele lidt fra oven en diset decembermorgen

Det er et godt tidspunkt at gennemgå havens grafiske udtryk og der skal ikke nødvendigvis så meget til, for at stramme linjerne op - en busk der løftes lidt, en top der trimmes o.s.v. den tur tager jeg jer med på i et andet indlæg.

Rigtig god søndag - et nyt år "truer" og det føles godt.

Kommentarer

 1. Dejlig reflestion en diset morgenstund :)
  Din have er smuk, også på denne årstid!

  Kh Dorthe

  SvarSlet
 2. Det er en have i vintertilstand, der fortæller mig, om jeg synes, det er en flot have. Kunsten er, at få en have til at tage sig godt ud hele året og ikke kun hen over sommeren hvor vi har en masse blomster til hjælp.
  Hækken midt på din plæne har en supergod effekt, giver din have rygrad og gør den spændende både vinter og sommer :-)

  SvarSlet
 3. Grøn, brun, grå og overskyet er de ord, som bedst beskriver haven lige nu; men bare der kommer nogle få solstrejf, så ser det hele anderledes ud. Hvor ser din have velstruktureret ud på det sidste billede.

  SvarSlet
 4. De første billeder ligner fuldstændig min have, sådan ser det nok ud i de fleste haver nu. Det sidste billede giver et godt overblik over din have, det var sjovt at se, den er bestemt flot også nu - og hækken er rigtig fin.

  SvarSlet
 5. De stedsegrønne giver meget struktur i haven og det ses jo tydeligt i din smukke vinterhave.

  Bedre sent end aldrig; godt nytår :-)

  SvarSlet
 6. Hej Lisbeth.Er bare vild med det sidste billede du viser.Der ser man rigtig hvor meget betydning at det stedsegrønne har.Hvordan gik det med planen om at lade buxkbomhækken fortsætte rundt om spejlbassinet ?
  Er også meget glad for alle mine buxkbomkugler. og den japanske star har jeg også flere steder.
  God søndag knus Jette

  SvarSlet
 7. Du har den dejligste have - også på en grå vinterdag - og de stedsegrønne vækster og flotte linjer lyser dejligt op. Her har vi heldigvis også meget stedsegrønt :-)

  SvarSlet
 8. Kære Lisbeth

  Din vinterhave står knivskarpt takket være bl.a. dine stedsegrønne indslag.
  Dine fotos er nu heller ikke så tossede :-)
  Jeg optog udsendelserne Haven i Hune, da de blev genudsendt, og husker tydeligt, at Anne Just sagde, at man skulle sørge for at starte med at plante stedsegrønne planter.
  Lader til at du har hørt efter i timen.
  Jeg går med stærke overvejelser om, at lave en efeuhæk på rionettet ind mod min havenabo, Gro, for at lukke min have mere af. Jeg har plantet mange klematis på nettet, men de er ikke så hurtige, som jeg kunne tænke mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Gør du bare det, jeg har tænkt på det samme;-) Hvad jeg lige gør med det røde hegn ved jeg ikke helt???

   Slet
  2. Dine roser kommer til at dække, men der går noget tid. Det er godtnok hæsligt ;-) Ødelægger stemningen. Hvis jeg sætter efeu bliver det en storbladet mørkegrøn. Tror jeg nok.

   Slet
 9. Det er en dejlig have du har også om vinteren. Der er virkelig sat form og skik på din have. Flot! Jeg har også her i de senere år fået indført mere stedsegrønt og vinterblomstrende.
  Netop i dag stod jeg og beundrede vores grønne græsplæne, den ligner en forårsgræsplæne. Det er da vildt.

  SvarSlet
 10. Jeg kan godt lide de runde former i din have, som giver en god og stram struktur

  SvarSlet
 11. Godt Nytår Lisbeth
  Hvor ser din have godt ud, det virker som om det er en god rumdeling med den buede hæk.
  Jeg synes oversigtsbilledet er taget fra en meget anden vinkel end du plejer at vise billederne fra (også bortset fra at dette er taget oppe fra), jeg har i hvert fald svært ved at "kende" haven fra billederne jeg ellers har set.
  God aften.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 12. Ingen tvivl om at stedsegrønne planter skaber karakter. Dejligt med et kik i vinterhaven, og det passer mig fint at farverne er brun og grøn istedet for hvid og hvid! ;)

  SvarSlet
 13. Dejlige vinter, vi har.
  Det spirer der ude.

  SvarSlet
 14. Godmorgen Lisbeth
  Det er en skøn vinter have, der er meget grønt at se på. De to store grantræer i nabohaven er også med til at give karakter til din have. Jeg prøver også at smutte buxbom ind her og der.
  K.Gro

  SvarSlet
 15. Selv vinterhaver har charme, det sidste billede giver et flot oversigtsbillede af den del af din have - er spejlbassinet i den modsatte ende af dette haverum - som et slags spejlbillede af det runde bed man kan se på dit billede?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja Sussi, spejlbassinet ligger på den anden side af buxbomhækken som et slags spejl af de runde staudebed:)

   Slet
 16. Your winter garden is beautiful. I love winter at Pondside too - the vivid greens of the moss, especially. I like your winding hedge very much!

  SvarSlet
 17. Det er da en smuk vinterhave du har! Og jeg foretrækker den grøn/brune for den hvide. Jeg nyder at man kan se græsset og alle spirerne der lover forår :-)

  SvarSlet
 18. Vakkert innlegg om vinterhaven din! :-) Jeg tror ikke jeg har besøkt bloggen din før, men kommer garantert til å stikke innom igjen.
  Ha en riktig fin dag.
  stein

  SvarSlet
 19. Hej Lisbeth
  Din vinterhave er så fin. Jeg skal have mere stedsegrøn i haven til foråret hvis energien er til det.
  Godt nytår og go weekend
  Knus
  Annette

  SvarSlet

Send en kommentar

Tusind tak fordi du tager dig tid til at lægge en kommentar hos mig:o)