Vinterklar

Først på ugen fik jeg i al hast båret mine citrus træer ind i havestuen. Jeg turde ikke lade dem stå i drivhuset og det var klogt, for nattemperaturene har været nede og vende under 0°C et par gange i ugens løb hvor laveste temperatur var -7°C natten til idag.

I dag fik jeg så endelig rejst overvintringsteltet og båret frostfølsomme ind. Pyh-ha, nu kan jeg ånde lettet op og vinteren kan bare komme an. Citrus og pelargonier får lov at komme helt indendøre og op i et køligt værelse. Sidste år stod de i overvintringsteltet og klarede sig også godt, men hvis vinteren bliver så kold som der trues med, har jeg det bedst med at de er inden for murene.

Teltet blev proppet med alle de frostfølsomme middelhavsplanter - her er jeg kun lige begyndt med Agapanthus.

Ind i drivhuset kom også pærekvæde og figentræer og andre planter som står i krukker - men de behøver ikke at stå i teltet. Egentlig kommer de kun ind i drivhuset fordi jeg vil skåne krukkerne for at bundfryse.

Uden for teltet er der en lille plads til en hyggeopstilling og sandelig også plads til, at jeg kan rode lidt med kogler og mos ved det runde bord. 

Det er meget få planter der står tilbage udenfor - hornviolerne fra foråret blomstrer.

På dagens program stod også andre gøremål, for jeg havde stadig nogle tulipanløg og allium som ikke var kommet i jorden. Heldigvis var jorden kun frosset små 3 cm, så det var muligt at hakke mig igennem til den bløde jord og få løgene ned i passende dybde. 

Det er ikke fordi jeg har lagt vildt mange forårsløg i år, men nu kommer der i hvertfald nogle flere Spring Green i det hvid-gul-grønne bed og flere blandede violette i det runde staudebed.

Det støbte vandkar er vendt og sikret mod bundfrysning.

I løbet af denne sommer fik vi pindsvin i haven! Vi har boet her i 36 år, men aldrig set pindsvin i haven før, men pludselig skabte hundene sig mere end normalt, når de blev lukket ud om aftenen og det viste sig at være p.g.a. den lille stikkende fyr. På trods af balladen kom han hver aften så - 

- nu har vi købt et hus til "ham" og håber at "han" vil flytte ind i det for vinteren, men vi aner ikke hvorfra han er kommet og om han vil finde sin nye bolig..

Fuglene får mad flere steder i haven året rundt, men jeg synes at det slider på æbletræets grene når foderrøret hænges på, så idag bandt jeg en bambusstok tværs over nogle grene det synes jeg fungerer ret godt. 

Den sidste time jeg var ude var det blevet godt mørkt, men jeg skulle lige have revet de sidste bunker op, plukket æbler, fejet og båret haveredskaber ind, inden jeg gik ind i varmen - godt kold over lænden og frisk i kinderne efter en god lang dag i haven.Kommentarer

 1. Kære Lisbeth.
  Det er så dejligt at blive kold for at blive varm i kinderne, håber jeg du blev.
  Stort arbejde du har haft gang i glædes over at læse om pindsvinets gang og måske den har gravet sig ned under jorden under en busk det gør de ofte....men et fint hus du ellers har købt til den.
  Jeg tænker hvorfor du ikke lod æblerne være det er jo foderhus i sig selv....e t drivhus i drivhuset god ide...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var dejligt :-) Du har nok ret i at pindsvinet har gravet sig ned, de kan selvfølgelig klare sig uden at vi blander os, men det er jo lidt hyggeligt med et lille hus;)
   Fuglene havde allerede spist af en del æbler på træet, og de blev serveret i en kurv ved foderpladsen. Æbletræerne har ikke så godt af at æblerne ligger og rådner ved foden og mine træer døjer med skurv og brunplettede blade, det håber jeg at minimere ved at fjerne dem for jeg vil ikke sprøjte.

   Slet
 2. Du er altid så havetjekket, Lisbeth. Der er styr på tingene hos dig :-) Overvintringsteltet er helt genialt; det må være skønt at kunne overvintre de skønne middelhavsplanter.
  Godt at høre at pindsvinet overlevede hos jer! Jeg må med skam melde at vores hunde slår dem ihjel. En periode i sommer turde vi slet ikke lukke hundene ud efter mørkets frembrud fordi gik efter pindsvinene.
  God ny uge til dig!
  Kh Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe Nana, jaeh lidt havetjekket er jeg (bliver lidt forlegen) - jeg nyder det der knokleri;) Jeg er glad for at kunne overvintre planterne så jeg ikke skal ud og erstatte dem år efter år og så kan jeg supplere med nye plantetyper med god samvittighed.
   Sikke noget med dine hunde og pindsvin, efter vi opdagede vores pindsvin fik hundene ikke lov at komme i haven om aftenen uden vi var med og vores have er jo mere overskuelig end jeres, så det gik.

   Slet
 3. Vi bruger det samme bobleplasthus; men det ser ud, som om der er gulv i dit, og det er der ikke i vores. Vi fik vist allesammen pludselig travlt med at sikre de frostfølsomme planter. Det er så hyggeligt med pindsvin i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Jeg har ikke gulv i bobleplasthuset, men lægger en presenning i bunden fordi der bliver så meget kondens og jeg vil ikke have al det vand på klinkerne i drivhuset.
   Ja jeg tror at vi alle fik travlt i sidste uge:-)

   Slet
 4. Kan se du ikke har fået så meget sne, så det var muligt at få det sidste med ind. Lolland fik 15 cm og alt var væk, men jeg var klar. Det ser altid hyggeligt ud hos dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var noget af en bunke sne I fik, men det var godt at du var klar. Jeg håber at det går godt?

   Slet
 5. Sikke dejlige stemningsbilleder :-)
  Jeg ønsker mig et stort drivhus.
  Og god idé med pindsvinehuset, bliver spændende om det bliver taget i brug.
  God lunere uge og nyd kæmpe månen senere i dag:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Maria:-)
   Jeg kan godt forstå at du ønsker dig et stort drivhus, det er virkelig livskvalitet:-)

   Slet
 6. Hej. Hvor har du nået meget. Det var vel nok godt, at du fik citrustræerne ind. Også godt at få lagt de sidste løg. Det er et fint pindsvinehus I har sat ud i haven:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja tak, det var skønt at blive færdig derude så jeg nu kan koncentrere mig om julepynterier. Jeg synes også at huset er fint og det var ikke særlig dyrt:-)

   Slet
 7. Kære Lisbeth. Så dejligt at se hvordan dine gøremål skrider frem, ind med alle sommerblomsterne. Frem med telt og de flotte citrustræer. Mos og kogler, så der kan pyntes med lidt, og det kreative gen ikke helt går i vinterhi. Jeg kan godt forstå hvis du kunne finde din seng med træthed, når sådan en weekend er gået. Dejlig træthed bør vel tilføjes... Tak for skønne billeder. Kærligst Merete

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Merete.
   Tak for dine søde ord, jeg er så glad hvis mine blogindlæg kan bruges:-)
   Ja det er en skøn træthed man mærker efter en god dag ude i haven.

   Slet
 8. Det er rart at få overstået efterårspligterne så man ikke skal bekymre sig så meget for nattevejret. Hvor ser det godt ud med lys på træ og busk

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sussi, Jeg nyder lyset derude i mørket og at jeg ikke skal bekymre mig om planterne får frost:-)

   Slet
 9. Godaften Lisbeth.Godt at du har fået alle dine planter i vinterhi.
  Er lidt varm på det lille telt du har..........hvor har du købt det?
  Men din udestue er nu også god at have.Jeg bruger også min til opbevaring.
  Jeg er da spændt på om dit lille pindsvin vil flytte ind i dit flotte hus.Vi havde også et da vi flyttede ind for mange år siden.
  Men det forsvandt lige pludseligt.
  Hyggeligt med lidt lys i denne mørke tid.
  Godaften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Godaften Jette.
   Ja det er en lettelse at have planterne i hi. Teltet har jeg købt hos Willab Garden sammen med en varmeblæser som jeg sætter igang når det virkelig fryser. Det bliver for varmt i min havestue hvis solen er på, den er isoleret som et helårshus.
   Det er dejligt at du kan bruge din til overvintring.

   Slet
 10. Jeg så godt pindsvinet, da jeg boede hos dig - eller rettere, jeg hørte det pusle og kendte lyden, men jeg troede, at du vidste det :-) Det ER så hyggeligt med pindsvin i haven, og det er et superfint hus, du har købt. Jeg er sikker på, at den lille nålepude flytter ind med fornøjelse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor sjovt at du vidste det Mia;) Jeg kender slet ikke lyden af pindsvin, men det vil jeg prøve at lytte efter næste sommer.

   Slet
 11. Dejligt at få ordnet de sidste vinterforberedelser, også selv om jeg stadig syntes det er svært at komme ind, når det pludselig bliver mørkt.
  Hvor er det et fint hus, dit pindsvin har erhvervet sig. Det skal nok blive et hit. :o)

  SvarSlet
 12. Det kan godt være, at du har haft pindsvin i flere år, uden at du har bemærket det. De foretrækker jo at tøffe rund i ubemærkethed ... og jeg takker for inspiration: I morgen skal jeg ud at købe nogle små kunstige træer m lys og sætte dem sammen med de røde grene (som jeg ikke kan huske, hvad hedder) i mine zinkplantekasser. Det hade jeg nok ikke selv fundet på, så mange tak.
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 13. Smukke billeder - min mikroskopiske Altanhave er godt nok intet sammenlignet med din have😍

  - K

  SvarSlet

Send en kommentar

Tusind tak fordi du tager dig tid til at lægge en kommentar hos mig:o)