Det første år i et bed.

Engang besluttede jeg at lave et rhododendronbed langs baghavehækken. Tanken var at flere meter høje rhododendron skulle danne en høj grøn mur omkring en pavillon og at jeg skulle have skovstemning bagest i haven. Otte år efter, var der stadig langt til rhododendronerne ville være så store at man kunne se op på dem og min tålmodighed slap op.

August 2014: 
Beslutningen om at rydde bedet er taget og jeg sætter de tre rhododendron til salg i DBA. Salget går hurtigt og i mit hoved er det nye bed ved at blive formet. Jeg ønsker et bed med robuste stauder som ikke kræver opbinding og afpudsning. Der skal være farver over hele sæsonen og det skal holde med frøstande om vinteren. 


Jeg tilføjer to blodblommetræer, så der ialt står fire træer i en halvcirkel i baghaven ved spejlbassinet

September og oktober 2014
Samtidig med træerne planter jeg sommerfuglebuske og en fasanbusk. Lidt stauder kommer også på plads inden vinteren, men resten fyldes i til foråret. Derudover lægger jeg en del lilla prydløg.


Marts 2015
Der er ikke meget der rører på sig i marts, men jeg sår opium valmuer med rund hånd imens det er køligt og der er bar jord som de kan putte sig i.

April 2015
Prydløgene vokser hurtigt og de blågrønne blade er dekorative i sig selv, derudover er der anemoner og lærkesporer. Maj 2015
Heuchera, sct. hansurt og digitalis fylder efterhånden bunden sammen med prydløg, som nu har knopper på vej. Bedet ser dejlig frodigt ud.


Blodblommetræernes røde blade passer godt sammen med syrenen som blomstrer i maj og det ser også flot ud med "et rødt tag" over den grønne bund.


Juni 2015
De lilla prydløg svæver midt imellem blodblommernes røde kroner og den frodige staudebund.

I løbet af juni mister prydløgene farven, men frøstandene er stadig meget dekorative. Op stikker nu en del digitalis bagerst i bedet.

På denne tid er opiumvalmuerne også oppe i højden og inden længe begynder de at blomstre.


I forkanten vokser alunrod i røde, grønne og lime farver, sct. hansurt, lime katteurt, bergenia og bregner. Bedet er generelt vokset godt til og der er ikke plads til ukrudt.


Juli 2015
I begyndelsen af måneden kommer der farve i opiumvalmuerne og vinrøde blomster i blåhat stikker forsigtigt op  og svæver i mellemlaget.


I slutningen af juli blomstrer lyserøde astilbe og vinrøde prikker af blåhat fylder i hele bedet. Mørke blade af kvan 'Vicars Mead' stikker nu også op bagest i bedet.

August 2015
Sommerfuglebuskene og klematis viser sine farver og astilbe og digitalis falmer på vej op i højderne er den almindelige plettet hjortetrøst og hjortetrøst med mørke blade og til næste år vil blå tidselkugler også blande sig.


September 2015
Kvan og sct. hansurt blomstrer nu sammen med pileurt, plettet hjortetrøst og der er også fine blomster i alunrod. I bedet står også et par violette hortensia og de kommer også i blomst nu - om de skal blive i bedet er jeg ikke helt sikker på, men de fylder godt i et nyt bed.Oktober 2015
Nu falmer den store hasse bag pavillonen, men der ser stadifg noget at se på i baghavebedet. Jeg har ikke gode billeder af den asters som hedder 'Marina Wolkonsky' - den skal have støtte og det fik jeg ikke givet den. Både fasanbusk og hortensia lyser nærmest forårsgrønt og sct. hansurt står fin og vinrød. Bladene på blodblommetræerne er smukke som modspil til efterårsfarverne i de ander træer.


November 2015
Ikke noget nyt, men stadig et bed som er forholdsvis lukket af staudernes blade.

December 2015
Nu er det knap så spændende mere - alunrod og selvsået merian ser nogenlunde ud, ellers er det påskeklokkernes blade der er de mest ranke og grønne. 

Januar 2016
Sne! Tusind tak for det - jeg kunne næsten ikke holde ud at se på det andet mere. Frost og sne pynter gevaldigt. Først lidt længere hen i det nye år klipper jeg stauderne ned og gør klar til den nye sæson. 

Jeg er godt tilfreds med det første år i det nye baghavebed. Det fungerede som jeg havde tænkt og i det kommende år kommer som sagt lidt mere til, men ikke meget.
Kommentarer

 1. Hej Lisbeth.Det var da et dejligt indlæg om dit skovbed.
  Spændende at følge det måned for måned.
  Og jeg var jo så heldig at se det med nogle måneders mellemrum.
  Og viser faktisk billeder fra din have i mit nye indlæg.
  Ja !! nu er sneen stærkt på retur.......og så ser haven jo noget trist ud.
  Men heldigvis varer det jo ikke så længe før vores forårsblomster dukker op.
  God aften Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette, tak:-) Det er skønt at vi har en ny sæson at se frem til.

   Slet
 2. Det må siges at være et succesfuldt bed, tillykke med det.
  Smart idé at fotografere det så ofte, så det kan følges i billeder i et helt indlæg. Flot :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lisbeth, ja det er godt med fotodokumentation så jeg kan se om det fungerer:-)

   Slet
 3. It was so interesting to see the development of the new bed. I am taking notes! So far we have done little, but the garden has wonderful 'bones. I very tall English Laurel hedge gives privacy. How I wish you lived in the neighbourhood. I would be calling you to come for tea and to have a look around and make suggestions!

  SvarSlet
  Svar
  1. It would be a pleasure to take a garden walk with you:-)

   Slet
 4. Hej Lisbeth!
  Spændende at høre de tanker der var med skovbedet, og at følge den forandring der har været hen over et år, og ideerne som lykkedes:-) det ser super godt ud- meget levende!
  Hilsner Anette

  SvarSlet
 5. Det er ikke så lidt forskellige planter der er i det bed. Fin ide, at tager billeder løbene. Dejligt fortælling, mens det GRÅ er over os.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lea. Du har ret der er mange forskellige planter, selvom der også er en del gentagelser:-)

   Slet
 6. Hej Lisbeth,
  Det er spændende at se dit beds udvikling måned for måned. Det er blevet flot og tæt allerede det første år. Det ender med at du skal til at reducere i det igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom der stadig er bar jord at se i bedet om vinteren så er det utroligt så tæt det lukker til, og ja jeg skal nok snart reducere lidt igen:-)

   Slet
 7. Rigtig morsomt at følge årets gang et bestemt sted i haven, og en god ide, hvis man som jeg ikke har en alt for god havehukommelse - hos mig er der hvert år noget jeg egentlig havde tænkt at ændre, men glemt igen

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Sussi, du har ret det er en god måde at huske eller se om noget skal ændres:-)

   Slet
 8. Hej. Det var rigtig spændende at følge dit bed i et helt år. Det er meget flot på alle årstider. Jeg tror, jeg skal sætte nogle heucheraer i mit staudebed, for de står jo flotte hele året rundt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte, jeg kan på det varmeste anbefale Heuchera, der er virkelig nogle for enhver smag og som du skriver så er de flotte året rundt:-)

   Slet
 9. Hvor er det dog smukt at følge din haves forvandling! Dine frodige stauder og valmuer minder mig om Sofiero Slotspark.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Madame, tusind tak for din søde kommentar, jeg bliver helt rørt:-)

   Slet
 10. Spændende at se din fotoserie. Netop legen med at lade forskellige planter komme til hen over året er rigtigt spændende - og bestemt ikke ligetil. Bliver sjovt at se den kommende sæson når de alle har fået godt fat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er spændende at komponere og virkelig skønt at se de udvikle sig over året. I det kommende år vil tidselkuglerne komme op og fylde, det er jeg spændt på og glæder mig til den stålblå farve sammen med de andre:-)

   Slet
 11. Det ser rigtig godt ud med pavillonen med udsyn til bed og dam. Det må være dejligt at sidde derinde. Er det mon et produkt der kan købes for penge og i så fald hvor ? Jeg vil påskønne dit svar :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er så dejligt at sidde i pavillonen og som regel meget fredfyldt. Pavillonen er en hel historie for sig selv. Det startede som støbejernsstativ med stofsider og -tag. Senere kom fliser i bunden, dernæst et tag af træ og med tagpap og i år kom træbeklædning på tre af siderne - min mand påstår at det næste bliver at jeg vil have gravet ud til kælder:-)

   Slet
 12. Velkomponeret og gennemtænkt. Din erfaring og stilsikkerhed fornægter sig ikke. Jeg suger til mig :-)
  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Birgitte, jeg er helt rørt :-)

   Slet
 13. Hej Lisbeth
  Hvor var det godt du hev de gamle rhodoer op, for sikken et flot og gennemtænkt bed du fik lavet. det ser så godt ud med det røde tag over blomsterne.
  Det bliver spændende at se det i år hvor det har fået mere fat.:o)
  Masser af hilsner fra Linda

  SvarSlet

Send en kommentar

Tusind tak fordi du tager dig tid til at lægge en kommentar hos mig:o)