Floriaden - blomsterbedene.


Det er ikke hvert år vi tager til udlandet og ferierer, men engang imellem er det godt at komme ud og blive inspireret og i år gik turen til Holland. Jeg ville gerne gense Amsterdam som jeg sidst besøgte i 1975 og da jeg læste om Floriaden som skulle være verdens største havebrugsudstilling (Expo for havebrug) som foregår hvert 10. år i Holland – synes jeg, at det også skulle opleves.

Jeg havde ikke læst meget mere end ovennævnte om selve Floriaden inden vi tog afsted, men jeg havde dog læst Fru. Friis’ indtryk derfra. De Hollandske haveanlæg jeg har set i TV, bøger og blade har været vidt forskellige gående fra Piet Oudolfs (i mine øjne) fantastiske filosofi og ideer til underlige beton installationer i stærke farver. Jeg forventede nok lidt af begge dele. Derudover forventede jeg, at se bud på fremtidens haver, med fokus på bæredygtighed (et allerede forslidt ord, men jeg kan ikke lige finde et andet når det drejer sig om byggeri og landskab).

Floriaden ligger lidt uden for byen Venlo og så snart vi nærmede os området kunne vi se, at grøfter og skråninger havde fået en hjælpende hånd i form af fine vilde frøblandinger.


Grøfter og skråninger som denne vil jeg gerne se flere af - det ville f.eks. pynte gevaldigt i industriområderne

Floriadens vartegn skulle vise sig at blive sigende for vores dag, vi fik dog 2 timer med lidt skiftende sol og blæst inden regnen satte ind og forsatte stødt silende resten af dagen.

Vel inden for den store port blev vi mødt af blomsterbede af forskellige slags, her var også boder med masser af muligheder for at købe planter med hjem. Jeg var ikke inde i nogle af dem, men jeg synes at udvalget var pænt stort og jeg kunne sagtens have fundet nogle Must haves.

 Her et bed med sommerblomster, græs og fennikel

Staudebed i Oudolf stil

Blandede stauder og sommerblomster i grøftekantsstil

Vildt i udtryk, men ret tæmmet

Fine feminine bede - med skønne skærmblomster

Det maskuline udtryk

Echinacae puppurea 'Magnus' og Perovskia er SÅ gode sammen

Gåseurt i rigelige mængder - skønt

Farveafstemte bede først de røde

- og så hvid og gul

Det er jo en havebrugsudstilling og selvfølgelig var der masser af eksempler på havebrug, fra små- og større bede til små- og større haveanlæg omkranset af hække, hver med et tema for indretningen altsammen fordelt i de 5 områder med hver sin overskrift Relax and Heal, Green Engine, Education and Innovation, Environment og World Stage Show, alt det viser jeg i mit næste indlæg. Jeg fik mange ideer med hjem og det holder hårdt med at styre armene, for jeg skal IKKE lave flere projekter i år......

Imens siger jeg tag et hvil


- eller gå ud og nyd det dejlige sommervejr.


Kommentarer

 1. Fine bede du fandt med det vilde look. ærgeligt at det ikke kunne holde tørt mens i var der.

  Hilsen Helle

  SvarSlet
 2. hej Lisbeth.Dejlige billeder fra jeres tur.Altid godt at blive inspireret.Holland er et skønt land at besøge.God dag Jette

  SvarSlet
 3. Ja men det ser jo alt sammen fint ud, men tørvejr havde selvfølgelig været ønskeligt.
  Gåseurt i rigelige mængder, ja jeg skal da love for at en enkelt plante giver mange blomster, det er overraskende, men fine er de.
  Det kunne være net med sådan nogle grøftekanter, det har du ret i.

  SvarSlet
 4. Too bad about the rain, but the displays were lovely, nonetheless. I can imagine that it would be hard to visit such an exhibit and NOT bring home armloads of new plants. I have been picking bouquets of daisies for some time now, and it seems that every week a new variety is blooming.

  SvarSlet
 5. Det ser da skøøønt ud Lisbeth, og der er da nogle superflotte bede imellem - og grøftekanter ikke mindst :-)
  Men lidt trist med vejret.
  Knus Signe

  SvarSlet
 6. Tak for inspirerende billeder, som giver et finr overblik over de forskellige bede.

  SvarSlet
 7. Sikke nogle dejlige billeder, Lisbeth! Grøfter og skråninger tilsået med fine vilde frøblandinger vil vi nemlig gerne se meget mere af.
  Echinacae puppurea 'Magnus' og Perovskia er noget af det smukkeste jeg har set. Det er godt at læse, at du har fået mange ideer med hjem. Nu er jeg spændt på, om du kan styre armene og lade være med at kaste dig ud i flere projekter :-)

  SvarSlet
 8. Skønne billeder!! Jeg kender en del, som har besøgt Floriaden i år og jeg har set massevis af billeder derfra, men først nu hvor jeg ser dine, føler jeg kunne tænke mig at komme til Floriaden. Jeg elsker at se staudebede og især når det drejer sig om Piet Oudolfs stil.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen til Bente, det gør mig rigtig glad at høre:o)

   Slet
 9. he-he.. mon dog armene kan holde sig i ro... ;o)

  Dejligt at se dine billeder fra Floriaden, jeg har været spændt på dine indtryk. Da der er en måned mellem dit og mit besøg har haverne sikkert også ændret udtryk i mellemtiden og skønt ser det ud. Jeg glæder mig til fortsættelsen :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også at der er stor forskel fra måned til måned på sådan en udstilling - det skal helst toppe hele tiden fra April til Oktober og det må være svært når man skal ramme et bredt publikum.
   Jeg havde dit indlæg i baghovedet og det var jeg glad for;o) Generelt har jeg næsten tyvstjålet din rute;)
   Det hjælper på armene at kikke lidt på bankkontoen - de projekter vi har lavet det sidste år har trukket lidt dér.

   Slet
 10. Deejligt, at du tog os "med" Lisbeth, tak for det :)

  Sommerhilsner herfra :)

  Iben

  SvarSlet
 11. Hej Lisbeth. Ærgeligt med vejret, men alligevel skønne billeder du har fået taget. Vi snakkede også om at komme ned og se det, men bliver ikke til noget i år. Har en enkelt Gåseurt, men kan da godt se, at flere ikke er så tosset......så måske jeg skal i gang med og få fat i flere.

  Tror fru Friis har ret - mon du dog kan holde dig i ro :)

  Ha´ en rigtig god weekend.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skal jo prioritere og du får nok set noget andet spændende:) Jeg synes også at Fru Friis har ret - sådan må det være på en udstilling der løber over så lang tid.

   Slet
 12. Det er sørme nogle skønne bede - lige mig med blandet vildt og tæmmet :-) Flere ville være dejlige at 'kopiere'. Glæder mig til næste afsnit Floriaden ;-)
  Sommerhilsner
  Rose

  SvarSlet
 13. :-D Det ser dejligt ud Lisbeth!
  Jeg håber I nød besøget på trods af regnen!-
  Det bliver rigtig spændende at se dit næste indlæg og hvad er det for projekter du godt kunne tænke dig, at manden dig og du skal kaste jer ud i ;-) ?
  Her nyder jeg det skønne vejr, og knokler i haven mens jeg sveder tran!
  Mange knus Gro

  SvarSlet
 14. Hvor ser det spændende ud, især gummistøvlerne og sofaen. Jeg tror de Hollændere er rigtige modige mht haven. Dn serie der blev vist på DR, drømmehaver havde indslag fra Hollandskemhaveudstillinger.mder var standerlamper og orange plastmøbler og meget andet. Sjovt at se, ikke lige noget for mig og min have, men meget spændende alligevel

  SvarSlet
 15. Bare innom for å ønske deg en God Helg!
  Spennende med hageinspirasjon fra Holland- de støvlene må være som skapt for norsk klima?! Flott sofa!
  Ps- gule lupiner høres flott ut!
  Mvh Monica

  SvarSlet
 16. Tak for de gode billeder.
  Støvlerne og sofaen noget jeg ikke har set tidligere.
  Ha´ en dejlig dag.

  Nu skinner solen her. Vi har ellers fået noget af en regnbyge.

  SvarSlet

Send en kommentar

Tusind tak fordi du tager dig tid til at lægge en kommentar hos mig:o)